Aşure Tarifi

Aşure Tarifi

Aşure Tarifi

Aşuru İslam alemi için oldukça önemli bir yere sahiptir. Aşure toplumumuzun birliğini simgeleyen ve her sene muharrem ayında yapılarak çevremizdeki insanlar ile paylaştığımız lezzetli bir tatlıdır. Muharrem ayının 10'uncu günü yani Aşure günü ise 8 Ağustos 2022, Pazartesi gününe denk geliyor. Sizler için çok güzel bir tarifi hazırladık. Buyrun bu tarifi hep birlikte yapalım😊

Aşure Malzemeleri

 - 1 su bardağı kuru fasulye

 - 500 gr buğday

 - 1,5 su bardağı nohut

 - 1 paket vanilya

 - 1 su bardağı süt

 - 5 su bardağı sıcak su

 - 1,5 su bardağı toz şeker

 - 1 çay bardağı kuru üzüm

 - 15 adet kuru kayısı

 - 15 adet kuru incir

 - 1.5 su bardağı fındık

 - 1 adet elma

 - 1 adet nar

 - 5 adet karanfil

 - 1,5 su bardağı ceviz içi

 - 1,5 yemek kaşığı tarçın

 - 5 adet karanfil

Aşure Yapılışı

 İlk olarak buğdayı akşamdan iyice yıkayın. Buğdayı yıkarken buğdayın suyunun iyice berrak olduğuna dikkat edin. Tencereye buğdayı alın ve üzerini çok az geçecek kadar su koyun. 10 dakika boyunca buğdayı kaynatın. Buğdayı kaynattıktan sonra çıkan sarı suyunu dökün. Daha sonra tekrar üzerini hafif geçecek kadar sıcak su koyup haşlayın. 5 dakika kadar haşladıktan sonra kapağını kapatıp bir gece bekletmeniz gerekmektedir. Beklettiğiniz buğdayı ertesi gün sıcak su ilave ederek yumuşayana kadar kaynatın. Bu kaynatmayı orta ateşte yapmaya özen gösterin. Kaynayan buğdayın suyu azaldığında su ekleyerek kaynatmaya devam edin.

Aşurenin iç malzemelerini koymadan önce sütünü eklemelisiniz. Daha sonrasında ise haşladığınız nohutları ve kuru fasulyeyi koyarak kaynatmaya devam edin. Kuru üzümleri ve fındıkları aşureye ilave edin. Daha sonrasında şekeri ilave edin. Şekerden sonra kuru kayısı, elma, tuz ve vanilyayı da ekleyerek karıştırın. Aşureye tüm malzemelerinizi ekledikten sonra karıştırarak 5 dakika daha pişirin. Dilediğiniz kaplara koyarak sıcak veya soğuk servis edebilirsiniz.

Aşure Yapmanın Püf Noktaları

Burada verebileceğimiz en büyük tavsiye tencerenizi olabildiğince büyük kullanmanızdır. Aşure tenceresi kullanabilirsiniz. Fakat aşure tencereniz yoksa geç ısınan ve ağzı geniş bir tencere kullanabilirsiniz. Bir diğer tavsiyemiz ise aşurenin içine koyacağınız malzemeleri buğdayı bir gece beklettiğiniz gibi suda bekletmeniz olacaktır. Eğer bekletmezseniz aşurenin içinde çiğ kalabilirler. Çiğ kalırlarsa aşurenin içinde yeterince karışmazlar. Hal böyle olunca aşurenin kıvamını tutturamayabilirsiniz.

Bu yüzden malzemeleri bir gece önceden suda bekletmeyi unutmayın. Bunun yanı sıra aşure yapmak uzun süren bir iştir. Yaklaşık pişme süresi 2 saattir. Tabi bu süre aşurenin içine eklediğiniz malzemelere göre değişkenlik gösterebilir. Aşurenizin piştiğini anlamak için yoğunluğuna ve rengine bakmalısınız. Aşure muhallebi kıvamına geldiğinde pişmiş demektir. Bu püf noktalara dikkat ederseniz aşureyi tam kıvamında yapabilirsiniz.

Etiketler: Ziya Efendi Tarifler
Ağustos 06, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.