Geleneksel Cezerye Nasıl Yapılır?

Geleneksel Cezerye Nasıl Yapılır?

Geleneksel Cezerye Nasıl Yapılır?

Geleneksel Türk tatlıları denildiği zaman akla ilk olarak lokum ve cezerye gelmektedir. Lokum cezeryeye göre birçok yerde yapıldığı için cezerye daha fazla dikkat çekmeyi başarmıştır. Çünkü cezeryenin yöresel bir lezzet olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle Mersin bölgesinde muhteşem lezzette cezeryeler bulmak mümkündür. En iyi cezerye üreticisi ise Ziya Efendi olarak dikkat çekmektedir. Tarsus'a yolu düşünler Ziya Efendi'den cezerye ve çeşitli yöresel lezzetler satın alırlar.

Cezerye Nedir ve Yararları Nelerdir?

Cezerye, geleneksel yöntemler kullanılarak yapılan ve içerisinde havuç bulunan bir tatlıdır. Özellikle enerji verici ve sağlıklı olması ile bilinmektedir. Çünkü içerisinde havuç, ceviz, Antep fıstığı ve bunlara benzer yararlı ürünler kullanılmaktadır. Özellikle Antep fıstıklı cezerye en sevilen çeşitlerden birisidir. Bu cezerye çeşidi insanlar tarafından sıklıkla tüketilmektedir.

Cezeryenin dikdörtgen, küp, külay gibi çeşitli türleri bulunmaktadır. Mersin civarının simge cezeryesi ise yaprak cezerye olarak bilinmektedir. Çünkü cezeryenin geleneksel hali yaprak olarak dikkat çekmektedir.

Cezerye sadece tadı ile değil yararlarıyla da birçok kişinin sevdiği üründür. Özellikle enerji veren ve göz sağlığı için yararlı olan cezeryeyi herkes bayıla bayıla tüketmektedir.

Cezeryenin yararları ise şöyledir;

 - A1, B1, B2 ve E vitaminleri içermektedir.

- Göz sağlığını korumaya yardımcı olur.

- Enerji verir ve vücut direncini arttırır.

- Saç ve cilt sağlığını korumaya yardımcıdır.

- Kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar.

Geleneksel Cezerye Nasıl Yapılır?

Geleneksel cezeryenin içerisinde temel olarak havuç ve Hindistan cevizi yer almaktadır. Yani bu malzemeler olmadan cezerye yapma şansı yoktur. Bunun yanında cezeryenin içerisinde şeker, kıvam alması için su ve limon suyu kullanılabilir.

Tabi burada önemli olan unsur yapılan cezeryenin nefis bir kıvama ulaşmasıdır. Çünkü geleneksel cezerye be sert ne de yumuşak olur. Bunun dengesini iyi bir şekilde yapmak çok memnun önemlidir. Özenle seçilmiş olan havuçlar soyulup haşlandıktan sonra rendelenmektedir. Daha sonra ise içerisine pancar şekeri ve diğer malzemeler eklenerek harika bir kıvama ulaşması sağlanır. Bu süreçte geleneksel bakır kazanların kullanımı oldukça önemli bir yere sahiptir.

Cezerye yapılırken içerisine çeşidine göre malzeme konulmaktadır. Çünkü fındıklı, cevizli, Antep fıstıklı ve daha birçok farklı cezerye çeşidi bulunmaktadır. Cezeryeyi en fazla lezzetli yapan unsur ise Hindistan cevizine bulanarak sunulmasıdır.

Ziya Efendi cezerye konusunda uzman bir işletme olarak bilinir. Firmanın tecrübesi ve geleneklere bağlı kalışı ortaya harika sonuçlar çıkmasına neden olmaktadır. Bunun yanında firmanın kendi ürettiği ürünleri satması tüketici için oldukça avantajlıdır. Çünkü enfes cezerye türleri oldukça uygun fiyatlardan müşterilere sunulmaktadır. Böylelikle herkes geleneksel yöntemler ile yapılmış olan cezeryelerin tadına bakabilmektedir.

Geleneksel cezerye konusunda bir numara olan Ziya Efendi'nin birçok platformda cezeryelerini tanıttığı da bilinmektedir. Bu cezeryelerin tadına bakan herkes oldukça çok beğenmektedir. Çünkü ürünler doğal olarak faydalı bir şekilde üretilmektedir. Ayrıca www.ziyaefendi.com.tr adresi tüm Türkiye'ye hizmet sunmaktadır.

Etiketler: Ziya Efendi Blog
Mayıs 31, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.