Kemal Paşa Tatlısı Nasıl Yapılır?

Kemal Paşa Tatlısı Nasıl Yapılır?

 

Asıl adı Mustafa Kemal Paşa peynir tatlısıdır. Zamanla halk dilinde Kemalpaşa tatlısı olarak değişmiştir. 1900'lu yılların başlarında süthanelerde koyun sütünden yapılan bir tatlıydı. Orjinal tatlıda süt ve peynir vardı. Ancak peynir ve sütün varlığı tatlının çabuk küflenmesine sebep olduğu için Türkiye'nin çoğu yerinde orjinal tarif yerine daha uzun ömürlü olan yoğurtla yapılan tarif almıştır.

 

 Kemalpaşa tatlısının orjinal halini yemek isteyenler Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesine giderek bu lezzetli ve geleneksel tatlıyı tadabilirler. Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde, küçük geleneksel tatlıcılarda yapılan bir tatlı çeşidiyken şimdi tüm Türkiye'de milyonlarca tatlıcıda üretilen ve en çok yenilen tatlıya dönüşmüştür.

 

 Türkiye 'nin en çok yenilen tatlısının tarifine gelince:

 

 Malzemeleri

 

 1 adet yumurta

 1 çay bardağı dolusu çok sulu olmayan yoğurt

 1 çay bardağı kadar sıvı yağ

 1 su bardağı irmik

 1 su bardağı un

 1 paket vanilya

 1 paket kabartma tozu

 

 Şerbeti İçin Malzemeler

 

 3 su bardağı su

 3 su bardağı kadar toz şeker

 1 tatlı kaşığı kadar limon

 

 Şerbeti Yapılış Aşaması

 Malzemeleri bir tencereye koyun.

 Orta ateşte şekerin erimesini sağlayın.

 Şekerler eriyince önce ılımaya bırakın.

 Ilıdığında buzdolabında soğutun.

 

 Tatlının Yapılış Aşaması

 

 Geniş derin bir kaba yumurtayı kırın

 Yoğurdu ilave edin ve karıştırmaya başlayın.

 Ardından irmik ekleyin.

 Sıvı yağı koyun.

 Unu eleyerek ilave edin.

 Unu azar azar ilave ederken hamuru yoğurmaya başlayın.

 Kabartma tozu ve vanilyayı ekleyin.

 Yumuşak bir hamur kıvamı olana dek yoğurun.

 Ceviz kabuğu büyüklüğünde parçalar halinde yuvarlayarak fırın tepsisine dizin.

 Tepsiye 180 derecede ısıtılmış fırına sürün.

 Yaklaşık 30 dakika pişirin. Hamurlar kahverengi kıvama gelince fırından alın.

 

 Şerbeti tatlıların en önemli püf noktası hamur sıcak ise şerbeti soğuk olmalıdır. Ya da hamur soğuk ise şerbeti sıcak olmalıdır. Böylelikle hamur şerbeti içine alır ve homojen şekilde emerek hamurun güzelce şerbetlenmesini sağlar.

 

 Fırından çıkarılan Kemalpaşalara, daha sıcakken hızlıca, soğutulmuş şerbeti yavaşça dökün. Şerbet şu gibi görünebilir. Tatlı soğudukça servetini içine iyice alacaktır. Servetini içine alan Kemalpaşalar aynı zamanda kabarık ve yumuşak bir kıvama gelecektir.

 

 Son olarak üzerine isteğe göre Hindistan cevizi, fındık, ceviz, çikolata sosu veya tahin gezdirebilirsiniz.

 Servis ederken yanına vanilyalı dondurma ile servis edebilirsiniz. Yapımı kolay ve hızlı tatlılardan olan Kemalpaşa tatlısı güzide şehrimiz Bursa'nın en nadide tatlılarındandır. Evde yapılışı da pratiktir. Hem hafif lezzetli hem de sağlıklı bu tatlıyı yapmayı denemelisiniz.

Etiketler: Blog
Ekim 20, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.